De wieken van de torenmolen waren aan vervanging toe, dus wordt onderhoud gepleegd. Hiervoor zijn de wieken, die rotte plekken hadden, er op 25 januari jongstleden af gehaald. Molenmaker Jos Geverink legt uit. “Binnen een uur waren de wieken er af. Ze worden gedurende een periode van vier weken gerestaureerd.” Het is voor het eerst dat de molen zo lang zonder wieken staat. “Meestal maken ze gelijk een nieuw wiekenkruis”, vertelt molenaar Mario van den Berg. “Dan gaan ze de oude eruit halen en de nieuwe meteen er in steken. Alleen in dit geval worden de roeden nog een keer gebruikt.” Aangezien het huidige wiekenkruis verder nog intact is, is het niet nodig een nieuwe aan te schaffen.

Volgens Van den Berg is er overwogen om het wiekenkruis ter plekke te behandelen. Om bepaalde redenen is er toch voor deze weg gekozen. “Voor de molenmaker is dit veel makkelijker, want hij kan het in de werkplaats leggen”, aldus de molenaar. Het demonteren van het kruis is ook beter voor de kwaliteit van de restauratiewerkzaamheden. “Zoals het nu in de werkplaats ligt, op de grond, krijg je toch wat nauwkeuriger werk.”

Hieronder vind je twee video’s. Op de eerste leggen de molenmaker en Mario van den Berg uit waarom en hoe de wieken er af gehaald zijn.
Op de onderstaande video zie je prachtig beeld van de renovatie van de molen van bovenaf.